4.12.2024r. w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Zwoleniu odbyły się zajęcia sensoryczne z ryżem, kaszą, makaronem, fasolą itp. Przesypywanie, segregowanie, oddzielanie, wyszukiwanie, rysowanie, czyli pobudzanie zmysłu dotyku, wzroku, węchu.
Każde dziecko odbiera świat pięcioma zmysłami: wzroku, słuchu, dotyku, smaku oraz węchu. Nie wszyscy mają tego świadomość, ale wyróżniamy jeszcze trzy dodatkowe zmysły: równowagi, bólu i kinestetyczny. Wszystkie są od siebie zależne i współpracują ze sobą. Podstawą wszechstronnego rozwoju dziecka jest odbiór rzeczywistości wszystkimi zmysłami. Bardzo ważne jest więc, by dzieci doświadczały bogatej i zróżnicowanej stymulacji zmysłowej.
Ryż, makaron, fasola itp.; stanowią doskonałe narzędzie do kreowania zabawy, pobudzania zmysłów i wspierania wszechstronnego rozwoju. Wszystko to osiągnąć możemy poprzez: przesypywanie, szeleszczenie, ugniatanie, zmianę faktury, temperatury i koloru. Ryż można nie tylko zjeść, ale stworzyć z niego również zabawki czy artystyczny rysunek.
Przygotowanie wspólnej zabawy niesie ze sobą również emocjonalne korzyści dla rodziny. Rodzice mają możliwość na chwilę wspólnej zabawy oraz na dzielenie z dzieckiem radości nowego doświadczenia.